Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Juha Peurala
Vain sss-kaupoista! Hallitusohjelman huomaamatta jäänyt kirjaus lanseeraa eliitille Keisarin uudet vaatteet -säkin ja uusiutuvan tuhkan.
15.6.2015
Ekopukeutumiseen ei ole patenttiratkaisua, paitsi yksi.
Nimimerkki ”Kohta kuljen nakuna” kysyy: Olen suosinut viskoosia, koska luulin sitä puuvillaa ekologisemmaksi, mutta nyt kuulin, että viskoosin tuotantoon tarvitaan valtavasti vettä, energiaa ja kemikaaleja. Päihittääkö se silti puuvillan? Onko olemassa ekologista vaihtoehtoa?
Eno vastaa: Nakuna kulkeminen on luonnollisesti ekologisin vaihtoehto, ja suositeltavaa kaikille muille paitsi virkaheitolle naapurilleni Oskari Makkoselle. Se iiskiö kulkee tahallaan alasti aamu-uinnilleen pihan poikki niin että minulta menee ruokahalu koko aamupäiväksi!
Viskoosi on selluloosasta valmistettu muuntokuitu. Yhdysvalloissa samaa ainesta kutsutaan yleensä nimellä rayon, Suomessakin puhuttiin takavuosina raionista. Viskoosi on periaatteessa luonnontuote, sillä selluloosahan on peräisin eri puulajeista tai bambusta. Tosin viskoosin valmistusprosessi on sen verran järeää kemiallista mylläystä, että on ollut tapana puhua viskoosin ja sen lähisukulaisten yhteydessä puolisynteettisistä kuiduista.
Viskoosilla on tosiaan ympäristön suhteen huono maine. Prosessi kuluttaa paljon vettä, mutta sitäkin pahempia olivat viskoosin valmistukseen käytetyt kemikaalit, jotka entisvanhaan saattoivat päätyä sellaisenaan ympäristöön. Nykyään prosessit ovat puhdistuneet, mutta ”viskoosia” tai ”rayonia” valmistetaan eri puolilla maailmaa useilla eri prosesseilla ja eri ympäristömääräyksien tai niiden puutteen alaisina. Siksi tavallinen pulliainen ei voi tietää, kuinka paljon luonnon tuhoamiseen osallistuu, kun kiskoo viskoosit niskaan.
Toisaalta modernit viskoosin sukulaiset kuten lyocell, joka tunnetaan usein kauppanimellään tencel, ovat huomattavan ympäristöystävällisiä ja lisäksi mukavantuntuisia. Ne ovat reippaasti puuvillaa ekologisempia, esimerkiksi vettä kuluu 20 kertaa vähemmän ja kuidun tuotto per hehtaari on parempi.
Vaatteiden ekologisuuteen vaikuttaa loppuviimeksi eniten se, miten vaatetustasi pidät. Ostatko jatkuvalla syötöllä uusia vaatteita, jotka hylkäät parin käytön jälkeen? Vai ostatko kestäviä laatuvaatteita, joita huollat huolella ja rakkaudella niin että ne pysyvät käyttövaatteina vuosia. Niin kuin nyt tämä minun villapaitani, jonka ostin Norjan reissulla keväällä -72. Ihan on hyvä vielä, tuuletuskin toimii.
Tweet