Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Onko kirkkoavioliitto kotimainen erikoisuus?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Liitto pyhemmäksi! Vastaisuudessa liiton voi solmia somen edessä, pyhittää käsinjauhetulla pienpaahtimokahvilla tai pyytää kansan syvien rivien siunattavaksi. Juha Peurala

Liitto pyhemmäksi! Vastaisuudessa liiton voi solmia somen edessä, pyhittää käsinjauhetulla pienpaahtimokahvilla tai pyytää kansan syvien rivien siunattavaksi.

14.9.2015

Eno

Perinteinen avioliitto on sukujen välinen sopimus.

Nimimerkki ”Kirkossa vai maistraatissa?” kysyy: Onko maailmalla tavallistakin, että kirkoilla on juridinen oikeus solmia avioliitto? Vai onko kyse kotimaisesta erikoisuudesta?

Eno vastaa: Alun alkaen avioliitto ei kuulunut sen enempää kirkon kuin valtionkaan toimialaan. Avioliitto oli pitkään sukujen välinen sopimus, jossa suvut naittivat nuorimmaisiaan toisilleen.

Monesti kyse ei edes ollut eri suvuista, vaan serkusavioliitot ovat olleet erittäin yleisiä tai jopa normi monissa kulttuureissa – omaisuus on tällä tavoin saatu näppärästi pysymään samassa piirissä. Ylipäätään avioliitto oli vielä keskiajalla etenkin yhteiskunnan yläosassa väline, jolla sinetöitiin omaisuutta ja valtaa koskevia sopimuksia.

Uudelle ajalle tullessa kirkko alkoi kiinnittää avioliittoon enemmän huomiota. Vielä tuhat vuotta sitten kirkolle usein riitti tehdyn avioliittosopimuksen tai valan vahvistaminen siunauksella. Avioliitosta tuli katolisessa kirkossa sakramentti vuonna 1215, mutta julkinen seremonia määrättiin pakolliseksi vasta 1500-luvulla.

Valtio alkoi puuttua avioliittoihin uudella ajalla. Aluksi se määräsi kirkkohäät pakollisiksi monissa maissa. Ranskan vallankumouksen jälkeen maassa tehtiin täyskäännös: vain valtion virkatoimena toimitettu siviilivihkimys oli pätevä avioliitto. Tämä linja pätee Ranskassa edelleen. Avioliitto solmitaan oikeasti maistraatissa, sen jälkeen se voidaan vielä siunata kirkossa, jos asianomaiset haluavat. Esimerkiksi Belgiassa, Luxemburgissa ja Sveitsissä on samanlainen käytäntö.

Monessa Euroopan maassa on käytössä järjestelmä, joka muistuttaa suomalaista. Papeille on valtion toimesta annettu oikeus rekisteröidä avioliittoja – kirkollinen ja siviilivihkimys tapahtuvat ikään kuin samaan aikaan saman henkilön toimesta. Näin etenkin Pohjoismaissa, mutta myös Britanniassa ja Irlannissa. Kaikissa näissä maissa myös pelkkä siviilivihkimys on mahdollinen.

Maailmassa on myös maita, joissa vain uskonnollinen vihkiminen on mahdollinen. Tähän ryhmään kuuluu koko joukko Lähi-idän maita, joissa valtauskontona on islam, sekä Yhdysvalloissa Oklahoman osavaltio. Sen kansanedustuslaitos keväällä hyväksyä pläjäytti lain, jonka mukaan kaikki avioliitot pitää vastedes hyväksyttää uskonnollisella auktoriteetilla – kunhan tämä on kristitty tai juutalainen. Parhaillaan odotellaan, että laki kumotaan perustuslain vastaisena.





Viite