Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Mistä ruoka-aineista oikeasti on tutkittua terveyshyötyä?

Juha Peurala

Eno-kuvitus
Superfoodmen! He olivat vain neljä tavallista puoluejohtajaa... mutta syötyään kansan pöydässä superruokaa... heistä tuli Fantastinen Nelikko, Suomen Pelastajat!! Juha Peurala

Superfoodmen! He olivat vain neljä tavallista puoluejohtajaa... mutta syötyään kansan pöydässä superruokaa... heistä tuli Fantastinen Nelikko, Suomen Pelastajat!!

18.5.2015

Eno

Tutkitusti terveyttä edistävääkin ruokaa on.

Nimimerkki ”Syömällä terveeksi” kysyy: Superfoodit mietityttävät. Mistä ruoka-aineista oikeasti on tutkittua terveyshyötyä?

Eno vastaa: Meidän perällä ehdoton terveysruoka on Makkos-Oskarin maamiesseuran kekripitoihin keittämä mykyrokka. Sen kun jättää syömättä, pysyy terveenä.

Superfoodeiksihan on alettu kutsua ties mitä kaukomaan marjaa ja juurenpalaa, jonka kauppamies väittää olevan hyväksi terveydelle, kunhan sitä syö mahdollisimman paljon päivittäin. Aina markkinointi ei ole edes täysin lain mukaista.

Jos ruoka-ainetta mainostaa superfoodiksi, markkinointiin pitää lisätä jokin virallisesti sallittu terveysväittämä. Jos tarkentava väittämä puuttuu, Evira voi kehottaa kauppiasta korjaamaan asian. Jos hän ei tottele kehotusta, tuote voidaan laittaa markkinointikieltoon.

Sallitut terveysväittämät on lueteltu netistä löytyvästä dokumentissa, jolla on niinkin iskevä nimi kuin Komission asetus (EU) N:o 432/2012, annettu 16 päivänä toukokuuta 2012, muiden kuin sairauden riskin vähentämiseen ja lasten kehitykseen ja terveyteen viittaavien elintarvikkeita koskevien sallittujen terveysväitteiden luettelosta.

Tässä listassa ovat muun muassa aktiivihiili, vitamiinit, kalsium, folaatti, fluoridi, jodi, kauranjyvän kuitu, rauta, sokeriton purukumi, vehnälesekuitu, vesi ja kymmeniä muita aineita. Lista kertoo, millä tavalla kyseinen aine on hyväksi terveydelle ja millä edellytyksillä terveysväitteen saa mainita tuotepakkauksen kyljessä. Edellytys on, että ainetta on tuotteessa terveysvaikutukseen tarvittava määrä. Tarkempi rekisteri, jossa on myös ”sairauden riskin vähentämiseen ja lasten kehitykseen ja terveyteen” liittyviä sallittuja väittämiä sekä väitteet, jotka eivät ole saaneet virallista auktorisointia löytyy netistä kun hakee sanoilla ”EU Register of nutrition and health claims made on foods”.

Nämä ovat siis terveysväittämiä, jotka perustuvat tieteellisesti tutkittuun tietoon eivätkä pelkkään kauppiaan sanaan tai yleiseen uskomukseen. Oma terveysväitteeni Makkos-Oskarin mykyrokasta perustuu sekin omakohtaisiin tutkimuksiin. Oksensin sen lautasellisen jälkeen kolme päivää.





Viite