Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ompeluseurojen perilliset

Erika Luoto

Rolling Rainbow
Kova peli. Roller derby vapauttaa naisen, sanoo Kallio Rolling Rainbow:n Maiju Ristkari (toinen vasemmalta). Erika Luoto

Kova peli. Roller derby vapauttaa naisen, sanoo Kallio Rolling Rainbow:n Maiju Ristkari (toinen vasemmalta).

19.11.2015 12.24

Emmi Skytén

Feministisissä harrastuksissa f-sana näkyy historiassa, rakenteissa tai vaikka laulujen sanoissa.

Harrastajaryhmät ompeluseurasta roller derbyyn kertovat olevansa feministisiä. Miten ne eroavat aatteettomista?

Tampereen queer-feministisessä kuorossa Tampereen Kumouksessa feminismi kuuluu ainakin laulujen sanoissa.

”Meillä on muutama oma kappale ja olemme sanoittaneet jo valmiita kappaleita uusilla, meidän näkökulmasta feministisemmillä sanoituksilla. Jonkun verran on pop-kappaleita PMMP:ltä, Indicalta ja pikkujoulukeikoilla Leevi and the Leavingsiltä”, kertoo kuoron jäsen Sanna Pikku-Pyhältö.

Kappaleet ovat kertoneet esimerkiksi lähisuhdeväkivallasta tai kritisoineet mediaa ja sukupuolijärjestelmää. Lisäksi kuorolaiset pyrkivät luomaan turvallisen tilan tapaamisiinsa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei kenenkään seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen perusteella esitettäisi oletuksia, ja että kiinnitetään huomiota treenien esteettömyyteen.

”Jokainen voi tuoda esille, mikä hänelle tuottaa turvallisuutta. Se voi olla esimerkiksi, että kukaan ei koske kysymättä lupaa.”

Pikku-Pyhällön mukaan näistä asioista puhuminen ylipäätään luo turvallista tilaa.  Feminismi tulee esiin myös kuoron rakenteissa. Tampereen Kumouksella ei ole vetäjää tai johtajaa, vaan päätökset tehdään yhdessä niin, ettei kenellekään kertyisi liikaa hommaa.


Muutama vuosi sitten perustettu Radikaalit ristipistot on ”ompeluseura radikaalilla näkökulmalla”. Seurassa kirjaillaan esimerkiksi feministisiä iskulauseita julistavia huoneentauluja.

”Siinä yhdistetään klassinen tekniikka ja radikaali sisältö”, kertoo Helsingin ryhmän jäsen Aikku Meura.

Perinteisesti käsityöt ovat näkyneet kotona, mutta radikaaleja ristipistotöitä kuuluu tuoda myös julkiseen tilaan. Kirjaillun iskulauseen voi ommella esimerkiksi punkkarityyliin farkkutakkiin. Meura kertoo, että verkossa radical cross stitch -nimellä kulkevalla trendillä onkin yhteyksiä punkista tuttuun tee-se-itse -kulttuuriin, joka sopii myös feminismiin.

”Ajattelemme, että kuka vain voi tehdä vaikka tyynynpäällisen. Meitä ei kiinnosta, osaako joku oikeasti ommella. Haluamme saada jotain hauskaa aikaiseksi ja oppia siinä samalla.”

Käsitöillä ja feminismillä on myös historiallisia yhteyksiä.

”Feminismin aate levisi aikoinaan ompeluseuroissa. Niissä suffragetit kokoontuivat ompelemaan ja punomaan juoniaan.”


Historia tekee myös roller derbystä feministisen. Se on urheilulaji, jossa kaksi rullaluistelevaa joukkuetta kilpailee ohittamalla toisen joukkueen pelaajia.

Kallio Rolling Rainbow:n jäsen Maiju Ristkari kertoo, että Yhdysvalloista kotoisin oleva laji hiipui 1900-luvun lopussa ja muuttui tv-viihteeksi. Kun lajia heräteltiin henkiin 2000-luvun alussa, tarkoituksena oli ottaa naisten ehdoilla täydellinen irtiotto menneeseen.

Ristkarin oma seura, Kallio Rolling Rainbow, on paitsi feministinen, myös sateenkaariseura. Motto on ”come as you are”, mikä tarkoittaa Ristkarin mukaan sitä, että kenenkään ei tarvitse olla kaapissa. Kaikki roller derby -seurat eivät silti painota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa tai toitota olevansa feministisiä.

Parasta roller derbyssä on Rist­karin mielestä, että pelikentällä saa olla eri tavalla nainen. Muualla yhteiskunnassa on sosiaalisesti rajattu, miten nainen saa ottaa tilaa ja käyttää ääntä.

”Roller derbyssä pitää nimenomaan olla tosi vahva. Voi olla joku muu kuin arjessa on sosiaalisesti hyväksyttyä. Monelle on tosi vapauttavaa, että ei tarvitse istua nätisti ja puhua lempeällä äänellä, vaan voi taklata täysillä ja hiki valuu.”

Lähde mukaan!

Kallio Rolling Rainbow: Feministinen roller derby -seura Helsingissä. Ilmainen open skate -kokeilutunti 3.12. Uusi alkeiskurssi alkaa tammikuussa. rollingrainbow.com

Turku dirty river roller grrrls: Feministinen roller derby -seura. Kaksi kertaa vuodessa järjestetään Fresh meat -alkeiskursseja, joita ennen myös open skate-kokeilutunteja. turkurollerderby.com

Tampereen Kumous: Queer-feministinen kuoro. Tietoa avoimista treeneistä saat Tampereen Kumous -ryhmän kautta Facebookissa.

Radikaalit ristipistot: Queer-feministinen käsityöryhmä. Tampereen ryhmä kokoontuu melkein joka toinen maanantai, kesäisin Sorsapuistossa, talvisin baareissa. Lisätietoja ja tapahtumakutsuja Radikaalit ristipistot Facebook-ryhmästä. Helsingin ryhmä kokoontuu joka toinen tiistai Suvilahdessa Oranssin tiloissa. Lisätietoja osoitteesta utopiahelsinki.wordpress.com ja Facebookista.




Viite