

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mitä maksaa megawatti sähköä eri tavoin tuotettuna?
22.3.2010 8.41
Vaikka ydinvoimainvestointeja perustellaan nyt halvan sähkön tarpeella, totuus eri energiaratkaisujen todellisesta kannattavuudesta on tiedossa vasta tulevaisuudessa.
Tuulivoiman tuotantokustannukset nimittäin laskevat lähivuosina ja ydinvoiman todelliset kustannukset selviävät vasta lähivuosikymmeninä, arvioi Lappeenrannan teknillisen yliopiston uusiutuvien energiajärjestelmien professori Esa Vakkilainen.
Sähkön tuotantokustannuksia on lähes mahdotonta selvittää tarkasti, sillä tulevaisuutta ei voida ennustaa, ja sähköntuottajat vartioivat lukujaan mustasukkaisesti.
Vakkilaisen vetämä työryhmä julkaisi syksyllä uusimmat arviot sähkön tuotantohinnasta uusissa voimalaitoksissa. Vakkilaisen laskelman mukaan halvin tuotantohinta on ydinvoimalassa, joka rakennetaan vanhan voimalan viereen. Kalleinta sähköntuotanto on uudessa merituulivoimalassa.
Luvut on laskettu toteutuneiden hintojen mukaan. Tämä nostaa tuulivoiman hinta-arviota reippaasti. Lähivuosina tuulivoiman hintaa laskee se, että tuulimyllyjen koko kasvaa ja voimalat rakennetaan tarpeeksi korkealle.
Tällöin tuuliolosuhteet ovat paremmat. Lisäksi myllyjä rakennetaan voimalapuistoiksi eikä yksittäin, kuten tähän asti. Myös se laskee kustannuksia.
"Tuulivoima näyttää nyt kalliilta. Kymmenen vuoden kuluttua se on hyvin todennäköisesti hinnaltaan kilpailukykyinen muun sähkön kanssa", Vakkilainen sanoo.
Uuden ydinvoiman hinta on laskettu Olkiluoto 3:n ilmoitetun hinnan, ei todellisten rakennuskustannusten mukaan.
"Todelliset ydinvoiman kustannukset selviävät pikkuhiljaa. Purun ja ydinjätteen loppusijoituksen hinnasta saadaan tietoa vasta, kun ensimmäinen Fortumin Loviisan ydinvoimalaitos puretaan ja jäte haudataan", Vakkilainen toteaa.
Sitä ennen on käytettävissä vain ydinvoimayhtiöiden antamat arviot. Ydinvoimayhtiöt eivät joudu esittelemään periaatepäätöshakemuksissaan, minkä hintaista ydinsähkön tuottaminen on. Voimayhtiöt arvioivat sähkön hintaa vasta rakennuslupahakemuksessaan.
Vaikka Suomeen rakennettaisiin uusi ydinvoimala, se ei lopeta sähköntuontia Venäjältä. Sähkö virtaa siihen suuntaan, mistä siitä saa parhaimman hinnan.
Siksi Venäjän ydinsähkö tulee Suomeen täysillä, noin 1400 megawatin teholla koko ajan. Suomi myi keskiviikkona sähköä Ruotsiin vajaan tuhannen megawatin teholla.
Tweet