Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Kallerna/ Wikimedia commons (CC BY-SA 3.0)
Poliisi valvoo. "Pelkästään ulkonäön perusteella ei voi henkilöltä pyytää todistamaan henkilöllisyyttään, se on vain vinkki", sanoo komisario Jere Roimu.
30.9.2015 20.53
Komisario Jere Roimu Helsingin poliisista, pitääkö paikkansa, että poliisi tarkasti perjantaina Musiikkitalon edustalla kahden Sibelius-akatemian afrikkalaisopiskelijan henkilöllisyystiedot?
Tällainen valvontatapahtuma on kirjattu tehtävärekisteriin. Sen mukaan paikalla on ollut kolme miestä, jotka on tarkastettu.
Mikä on ollut tarkastuksen peruste?
Poliisi on ollut suorittamassa ulkomaalaisvalvontaa keskustan alueella. Jos poliisi tapaa tai havaitsee ulkomaalaiselta näyttäviä henkilöitä, pyritään ensin selvittämään, onko ulkomaalaisen näköinen henkilö todellisuudessa ulkomaalainen vai suomalainen. Tässä tapauksessa on menty keskustelemaan suomeksi, ja on käynyt ilmi, että henkilöt puhuvat englantia. On syntynyt käsitys, että he ovat ulkomaalaisia. Sen pohjalta heiltä on pyydetty todistamaan henkilöllisyytensä, eli suoritettu tällainen tyypillinen ulkomaalaisvalvontatehtävä.
Haastattelin eilen pysäytyksen kohteeksi joutunutta Amos Asarea, joka kertoi, että poliisi ei vastannut missään vaiheessa kysymyksiin siitä, miksi henkilöllisyyttä pyydettiin. Hän sanoi kokeneensa sen hyvin loukkaavaksi.
Pidän erikoisena jos näin on ollut. En ole ollut itse paikalla, joten en lähde laittamaan kenenkään suuhun. Mutta normaalitilanteessa toimenpiteen kohteelle pitäisi kertoa syy ja perusteet toiminnalle ilman kysymystäkin, tai varsinkin jos perusteet kysytään. Poliisilla on velvollisuus kertoa.
Millä perusteella on epäilty, että nämä miehet ovat ulkomaalaisia?
En ole ollut partiossa mukana, mutta oletan, että he ovat näyttäneet ulkomaalaisilta henkilöiltä. Joskus kun mennään keskustelemaan ulkomaalaisen näköisten ihmisten kanssa, on tapauksia, jolloin paljastuu, että he ovat ihan suomalaisia.
Tiedän, että pyörittelet tässä tätä etnistä profilointia. Mutta kun pitää ulkomaalaisvalvontaa tehdä, silloin valvonta kohdistetaan ulkomaalaisiin. Keskustelemalla sitten selvitetään, ovatko he suomalaisia ja osaavatko he suomea. Jos he eivät osaa, ja on syytä epäillä, että kyseessä on ulkomaalainen ihminen, siinä vaiheessa voidaan selvittää, ovatko maassaoloedellytykset kunnossa. Ei voida toimia pelkästään sillä perustella, että joku näyttää ulkomaalaiselta.
Jos siis henkilöt puhuvat suomea ja kertovat olevansa suomalaisia, heiltä ei pyydetä papereita?
No jos ei ole mitään syytä olettaa, että tämä ei pidä paikkaansa, niin silloin ei ole välttämättä tarvetta pyytää papereita. Silloin saatetaan kysyä vielä lisäkysymyksiä. Perusmuotoisessa tapauksessa sitten toivotetaan, että hyvää päivänjatkoa. Eihän suomalaisella henkilöllä ole mitään velvollisuutta kantaa mukanaan henkilöpapereita tai selvittää henkilöllisyyttään poliisille ilman erillistä perustetta.
Mainitsit, että lähestytte ulkomaalaisvalvonnassa ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä. Millaisen näköinen henkilö näyttää ulkomaalaisella?
Pelkästään ulkonäön perusteella ei voi henkilöltä pyytää todistamaan henkilöllisyyttään, se on vain vinkki. Esimerkiksi tyypillisimmillään vaikka ihonvärin perusteella. Mutta ei sen perusteella voi sanoa, että joku olisi ulkomaalainen. Meillä on töissä täällä poliisihaalareissa kaveri, jonka ihonväri on hyvinkin tumma, mutta hän on tavallinen suomalainen mies, ei häntä ulkomaalaiseksi tee se, että hänen ihonvärinsä on tumma.
Mutta totta kai lähtökohtaisesti kohdistetaan ulkomaalaisvalvontaa sellaisiin jotka todennäköisesti voisivat olla ulkomaalaisia sen perustella miltä näyttää tai miten puhuu. Ettei pysäytetä jokaista, että päivää, puhutteko suomea.
Suurin osa Suomessa elävistä ulkomaalaisista on vaaleaihoisia.
Kyllä varmaankin näin on, varmaan on tosiaan ihonväriltään vaaleita.
Miksi sitten kohdistatte tarkastukset tummaihoisiin?
En ole niin sanonut, vaan että se on yksi vinkki. Yhtä lailla, jos on vaikka miesjoukko rautatieasemalla joka puhuu vierasta kieltä, se on vinkki että meillä voi olla tässä vieraita ihmisiä, joiden maassaoloedellytykset voi selvittää.