Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
Mikael Ahlfors
Vihreä bisnes. Toimittaja Terhi Brusin seuraa blogissaan ekotaloutta, viherpesua, työtä ja kuluttamista.
22.1.2009
EU:n komissio perusti vuonna 2004 Lissabonin sopimukseen liittyen Environmental Technologies Action Planin, eli ETAP:n. Sen tarkoituksena on parantaa Euroopan kilpailukykyä tukeamalla eurooppalaisen ympäristöteknologian kehitystä markkinakelpoisiksi tuotteiksi.
Nyt tämä vielä aika heikosti tunnettu organisaatio on uusinut nettisaittinsa ja laajentanut sivuston sisältöä. Uutisia eurooppalaisesta ekotaloudesta voi lukea englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja italiaksi.
Materiaali on tarkoitettu sekä asiantuntijoille että kiinnostuneille maallikoille. Sivuilta löytyy myös tietoa siitä, miten EU voi tukea ekoteknologian kehitystä.
Yksi kiinnostava esimerkki tulee Tanskasta, ja osoittaa, että ekologisia parannuksia voi tehdä millä tahansa sektorilla.
Karupin perunajauhotehtaassa mietittiin, miten voitaisiin hyödyntää tärkkelyksen tuotannosta jätteeksi jäävää perunamehua, jossa on ravintoarvoiltaan erittäin laadukkasta proteiinia. EU:n tukemassa NewPotatoPro-hankkeessa kehitettiin menetelmä, jonka avulla proteiini voidaan ottaa talteen ja käyttää uudelleen elintarvike-, lääke- ja rehutuotannossa.
Uusien toimintatapojen ansiosta juomaveden ja energian kulutus sekä jäteveden määrä perunatärkkelyksen tuotannossa vähenivät 70 prosenttia aiemmasta samaan aikaan, kun tuotannon arvo kasvoi tuntuvasti.
Nyt menetelmän on ottanut käyttöön jo kolme neljäsosaa tanskalaisista perunajauhotehtaista. Tanskassa tuotetaan kymmenesosa Euroopan perunajauhoista, joten menetelmälle on vielä kosolti markkinoita muualla Euroopassa.
Uutta ETAP:n sivuilla on lisäksi kolmen kuukauden välein ilmestyvä uutiskirje. Lähiaikoina sieltä löytyy myös EU:n yhdeksännen Green Week -tapahtuman ohjelma.
Juhannuksen aikaan Brysselissä järjestettävä Green Week -tapahtuma on suurin eurooppalaista ympäristöpolitiikkaa käsittelevä konferenssi. Se on avoin ja ilmainen kenelle tahansa kiinnostuneelle.
EU :n ympäristötiedon lähteistä kannattaa muistaa myös Kööpenhaminassa toimiva European Environmental Agengy, eli EEA.
Kirjoittaja on ympäristöasioihin erikoistunut vapaa toimittaja, joka asuu Berliinissä. Lisää Brusinin blogitekstejä löydät täältä.
Tweet