Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Kalastusverkkoa.
Verkot valmiina. Suomi saa kalastaa ensi vuonna Itämerellä enemmän kuin mikään muu EU-maa.freeimages.com

Verkot valmiina. Suomi saa kalastaa ensi vuonna Itämerellä enemmän kuin mikään muu EU-maa.

Uudet kiintiöt tekevät Suomesta Itämeren suurimman kalastusvaltion

14.10.2014 8.52

Lasse Leipola

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto leikkasi eilisessä kokouksessaan Itämeren lohikiintiöitä. Itämeren pääaltaasta ja Pohjanlahdelta saa siten pyytää ensi vuonna kymmenen prosenttia vähemmän lohta kuin tänä vuonna. Suomenlahden kiintiö pidettiin ennallaan.

Maa- ja metsätalousministeriön tiedotteen mukaan kalastusneuvosto päätti myös pyytää tieteellistä neuvoa siitä, kuinka heikot lohikannat saataisiin elpymään.

Samalla leikattiin kilohailin ja turskan kiintiöitä. Punakampelan kiintiö pidettiin ennallaan ja ainoastaan silakan pyyntikiintiöitä nostettiin.

Uusien kiintiöiden perusteella Suomi on Itämeren suurin kalastusvaltio. Suomen kokonaiskiintiö on noin 215 000 tonnia, josta suurin osa on silakkaa (166 tonnia) ja lohta (37 tonnia).

Kansainvälinen meriensuojelujärjestö Oceana moitti kalastusneuvoston ratkaisua tuoreeltaan liian lepsuksi. Sen mukaan erityisesti turskan kiintiöt ovat yhä tieteellisten suosituksien vastaiset. Järjestön Itämeri-toimiston johtaja Hanna Paulomäki sanoo järjestön tiedotteessa, että kalastusministerit pettivät lupauksensa kalakantojen pelastamisesta.

”Tämä osoittaa vain sen, että EU:n päätöksentekijät pystyvät tekemään kunnianhimoisia sopimuksia, mutta epäonnistuvat, kun tulee toimeenpanon aika”, Paulomäki sanoo.

kalastus  lohikiintiö 




Viite