Tuuli aurinkoa edullisempi energialähde kehitysmaissa

24.4.2012

Tuulivoima on aurinkoenergiaa edullisempi vaihtoehto energiantuotantoon kehitysmaissa ainakin vuoteen 2020 saakka. Nature Climate Change -julkaisussa viime viikolla julkaistu sveitsiläistutkimus arvioi, että aurinkoenergia oli vuonna 2010 2,2–4,5 kertaa kalliimpaa kuin tuulivoima. Asiasta kertoo SciDev.Net-sivusto.

Hintoja selvitettiin Brasiliassa, Egyptissä, Intiassa, Keniassa, Nicaraguassa ja Thaimaassa, mutta tutkijat peräänkuuluttivat lisäselvityksiä, jotta niin sanotun vihreän ilmastorahaston varoja voidaan kohdentaa tarkemmin. Durbanissa sovitun rahaston on määrä kasvaa 100 miljardiin vuodessa vuoteen 2020 mennessä.

”Kansainvälisen rahoituksen on autettava kehitysmaita ottamaan käyttöön sosiaalisesti hyväksyttäviä keinoja fossiilisten polttoaineiden tukien lakkauttamiseksi ja luomaan houkutteleva sijoitusympäristö puhtaalle teknologialle”, tutkija Tobias Schmidt sanoo.

Ja tuulivoima sekin reipaasti kallimpaa

Heikki Jokipii | 26.04.2012 19:12

Tuulivoima on sekin reippaasti, jotain 2-4 kertaa fossiilisia energialähteitä kalliimpaa.

Niinpä on aika moraalitonta edes ehdottaa, että kehitysmaat maksaisivat energiastaan korkeampaa hintaa, ennenkuin kehittyneet maat ovat fossiilista energialähteistä kokonaan luopuneet.

Teoria "sammakon loikasta" johtaa helposti siihen, ettei "sammakko" pääse ojan yli, vaan putoaa sinne - eikä edes ylös ojasta, jonne on, hyväntahtoiseia neuvoja seuraten, joutunut.

Aurinko ohittanut fossiiliset paikoin

Lasse Leipola | 27.04.2012 8:06

http://www.bloomberg.com/news/2012-01-25/solar-cheaper-than-diesel-makin...

Monessa paikassa diesel on ainoa käytettökelpoinen fossiilinen energialähde, sillä sen hyödyntämiseen ja kuljettamiseen tarvittava infrastruktuuri on huomattavasti yksinkertaisempaa kuin maakaasun tai kivihiilen. Ylläolevan uutisen mukaisesti aurinkoenergia onkin jo joillain alueilla halvempaa kuin diesel. Ja tässä yhteydessä on syytä muistaa, että aurinkoenergian hyödyntämiseen käytettävässä teknologiassa on vielä huomattavasti kehitysvaraa.

Toki tuossa kirjoittamassani uutisessa puhutaan asiasta hieman eri tasolla, mutta on helppo kuvitella, että vuoden 2020 jälkeen aurinkoenergia on myös kokonaisten valtioiden tasolla erittäin kilpailukykyistä kaikkien energiamuotojen kanssa – ainakin niillä alueilla, joilla auringonpaistetta riittää.

Siihen asti

Heikki Jokipii | 28.04.2012 21:34

Kiitos vastauksesta.

Kyllä, kehitysvaraa on, ja kehitys kehittyy. On tehty lupaavia keksintöäjä, joilla voitaisiin saada halvemmpaa ja tehokkaampaa aurrinkovoimaa. On tehty lupaavia kekzintöjä, joilla vaihtelevaa ja epävarmaa tuuli- ja autonkovoimaa voitaisiin taloudellisesti järkevällä tavalla varastoidankin.

Rhkäpä jo nyt - jossain tilanteissa - nämä energialähteet ovat kehitysmaissa jopa edullisempia.

Mutta edelleen. Elleivät ne ole?

Silloin on moraalitonta painostaa köyhiä ratkaisuihin, joita me rikkaat emme itse ole tehneet.

Mysökin tulevaisuuden myyminen tässä ja nyt äärimmäisen köyhille on moraalitonta.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.