Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
12.5.2011 14.22
Vastavalittujen kansanedustajien joukossa ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen epäillään erityisesti perussuomalaisissa ja keskustassa. Jopa 40 prosenttia Ilta-Sanomien vaalikoneeseen vastanneista perussuomalaisista kieltää ihmisen osuuden, puheenjohtaja Timo Soini mukaan lukien.
Vaalikoneen kysymys oli ”Uskotko ilmastonmuutokseen ihmisen aiheuttamana ilmiönä?”
Perussuomalaisista edustajista 35 oli vastannut vaalikoneeseen ja 14 heistä vastasi kysymykseen kieltävästi. ”En usko, että ihmisellä on ratkaisevaa merkitystä asiassa. Ilmasto on aina muuttunut ja muuttuu jatkuvasti”, kommentoi Soini kysymystä.
Keskustan 19 vastanneesta viisi vastasi kieltävästi, mutta vaalikoneeseen vastaamatta oli jättänyt 16 nyt valittua.
Muiden puolueiden vastanneista kansanedustajista kaikki vastasivat kyllä. Monet kyseenalaistivat kysymyksenasettelun, jossa tieteellisestä teemasta oli tehty uskon kysymys.
”On kyllä käsittämätöntä, että tällaista joudutaan kysymään. Miksi ei kysytty, uskotko maapallon olevan pyöreä,” päivitteli vaalikoneessa vihreiden Osmo Soininvaara.
Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna ihmettelee kieltäjien kommentteja ja kehottaa heitä palaamaan koulun penkille.
Hän huomauttaa, etteivät ilmatieteilijätkään ”usko” ilmastonmuutokseen, vaan ihmisen osuus ilmastonmuutoksessa on fysikaalinen fakta, jonka takana maailman tiedeyhteisö seisoo.
”Kaikkien johtopäätösten ilmastopolitiikassa pitää perustua tähän tosiasiaan eikä mihinkään muuhun.”
Nevanlinna sanoo, että ilmasto on aina muuttunut, mutta se ei ole koko totuus.
”Niille jotka eivät tahdo ihmisen osuutta nähdä tässä asiassa, voi sanoa vain, että kannattaa katsoa, mistä tietoa ammentaa.”
Hän kehottaa kansanedustajia tutkimaan asiaa ja hakemaan varmennettua tietoa tahoilta, jotka asiasta syvällisemmin tietävät – esimerkiksi Ilmatieteen laitokselta tai kansainvälisiltä organisaatioilta. Ihan jokaista maallikkoblogistia ei kannata päättäjien uskoa.
Hän ehdottaa, että mikäli kiinnostuneita löytyy riittävästi, kansanedustajille voidaan järjestää aiheesta vaikka seminaari Ilmatieteen laitoksella.
Tweet