Reuters: Aurinkovoiman kysyntä kasvaa ja hinnat laskevat

8.5.2012

Aurinkoenergian tuotantokapasiteetti kasvaa seuraavien viiden vuoden aikana 208–343 gigawattiin eli noin kolmesta viiteen kertaiseksi nykyiseen verrattuna, arvioi alan eurooppalainen etujärjestö EPIA. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Sähköä taivaalta. Aurinkopaneeli on monella syrjäseudulla ainoa energialähde.

Kuva: Lasse Leipola

”Kasvun suuruus riippuu poliittisesta tuesta. Kyse ei ole pelkästään rahasta vaan myös byrokratian vähentämisestä”, sanoo johtaja Reinhold Buttgereit.

Järjestön mukaan Eurooppa on ollut alan johtava markkina-alue, mutta muualla maailmassa kasvupotentiaali on huomattavasti suurempi. Pelkästään Kiinan arvioidaan kasvattavan kapasiteettiaan vuosittain 5–10 gigawatilla vuonna 2016.

Aurinkopaneelien valmistajille lähitulevaisuus on kasvusta huolimatta hankala varsinkin länsimaissa, sillä kiihtyvä kilpailu ja Aasian halpatuotanto laskee hintoja.

Aurinkopanelien hinnat laskevat kuten elektroniikankin!

Matti Hietala | 09.05.2012 10:02

Aurinkopaneleilla on tässä mielessä parempi tulevaisuus kuin vaikka tuulivoimaloilla joiden hinnat nousevat jatkossakin tasaisesti metallien ja rakennusindeksin mukana.

Suomen kannalta toistaiseksi parhaita "aurinkopaneleita" ovat edelleen vihreät kasvit kuten metsien puut. Ne ovat huoltovapaita ja niiden taltioimaa aurinkoenergiaa voi vapauttaa polttamalla myös pimeinä talvipäivinä.

Vihreä Lanka Oy, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123, toimitus[ät]vihrealanka.fi. Päätoimittaja Juha Honkonen. Rekisteriseloste.