Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima

Hanhikivi havainnekuvassa.
Tavoite. Fennovoiman ydinlaitoksen voi toistaiseksi nähdä vain havainnekuvissa.Fennovoima

Tavoite. Fennovoiman ydinlaitoksen voi toistaiseksi nähdä vain havainnekuvissa.

Pakotteet tuskin estävät Fennovoiman venäläisrahoitusta – ainakaan suoraan

22.8.2014 15.22

Sammeli Heikkinen

Fennovoiman voimalahankkeen rahoittajaksi julkisuudessa aseteltu venäläispankki on EU:n pakotelista, kertoi Seura torstaina. Ulkoministeriön mukaan pankkiin kohdistetut pakotteet ovat kuitenkin ainakin toistaiseksi melko rajattuja.

Seura kertoi, että Venäjän valtion ulkomaisten taloushankkeiden edistämiseen keskittyvä Vnesheconombank-pankki on EU:n ja Yhdysvaltain pakotelistalla. Vnesheconombankin omistama Exiar-vientiluottolaitos taas mainittiin taannoin Talouselämän jutussa Fennovoiman hankkeen ulkoiseksi päärahoittajaksi.

Ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön päällikkö Satu Suikkari-Kleven vahvistaa Vihreälle Langalle, että Vnesheconombankiin kohdistuu tiettyjä EU-pakotteita.

"Pitää kuitenkin huomioida, että pakojärjestelmiä on useampia. On muun muassa pakotelista, jossa on yli 90 henkilöä ja 23 yritystä tai yhteisöä. Tällä listalla oleviin kohdistuvat yleisemmät kiellot, esimerkiksi varoja ei saa luovuttaa heille. Toisella listalla taas ovat nämä viisi venäläistä pankkia, joiden kanssa on kielletty harjoittamasta tiettyä arvopaperi- tai rahamarkkinavälinekauppaa."

Rajoitusten mukaan EU:ssa toimiva yritys ei saa ostaa esimerkiksi Vnesheconombankin rahoituksen keräämiseksi liikkeelle laskettuja keskipitkän tai pitkän aikavälin arvopapereita tai osallistua niiden käsittelyyn. Muuten tällä EU:n pakotepäätös ei rajoita toimintaa listalle joutuneiden pankkien kanssa.

Suikkari-Klevenin mukaan EU:n asetus koskee myös muualle kuin EU:hun rekisteröityjä tytäryhtiöitä, joista listalle joutunut pankki omistaa yli puolet. Näin ollen Vnesheconombankin pakotteet koskevat myös Exiaria.

Suikkari-Kleven ei kommentoi Fennovoiman tapausta.

Mutta kun nykyiset pakotteet koskevat lähinnä rahoituksen hankkimista venäläispankelle, ne tuskin estäisivät niitä rahoittamasta ydinvoimaprojektia Suomessa. Ainakaan suoraan. Välillisesti pakotelistalle joutuminen voi haitata Vnesheconombankin rahoituksen hankkimista ja siten vaikeuttaa sen mahdollisuuksia rahoittaa ydinvoimahanketta.

Suikkari-Kleven kertoo, että valtionomisteisia venäläispankkeja koskeva pakotepäätös on voimassa ensi heinäkuuhun, mutta seuraavan kerran sitä tarkastellaan jo lokakuussa.

Fennovoiman suomalaisomistuksesta vastaavan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen puolestaan sanoi Tekniikka&Talouden haastattelussa, että kaksi tai kolme "suurta suomalaista instituutiota" haluaisi rahoittaa Fennovoimaa, mutta epäröi Ukrainan kriisin vuoksi.

Ottavainen ei paljastanut, mitä nämä instituutiot ovat, mutta Tekniikka&Talous piti mahdollisena, että kyse on eläkevakuutusyhtiöistä. Mistään yhtiöstä ei kuitenkaan vahvistettua arvelua.

Syyskuu on näillä näkymin Fennovoiman kohtalon kuukausi, sillä selvitys suomalaisesta omistuspohjasta pitäisi saada ministeriöön pian. Elinkeinoministeriö Jan Vapaavuori on luvannut, että aihe tuodaan hallitukseen syyskuussa.

Vihreä Lanka selvitti hankkeen nykytilanteen ja taustat, linkki juttuun löytyy tämän jutun alta.

ydinvoima  ulkopolitiikka  fennovoima 


Lisää aiheesta:



Viite