

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
6.9.2011 15.07
Eduskunnan syysistuntokausi alkoi tänään tiistaina lähetekeskustelulla suuria tunteita herättävästä hallituksen esityksestä Suomen liittymisestä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen.
Miinojen kieltämistä ja tuhoamista on perusteltu muun muassa sillä, että ne aiheuttavat tuhoa siviiliväestölle kriisialueilla. Viime vuonna miinoihin kuoli eri puolilla maailmaa noin 4 000 ihmistä.
Suomen luopumista miinoista on vastustettu sillä perusteella, että se heikentäisi maan puolustuskykyä.
Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto muistutti puheenvuorossaan, että Suomen pitää kantaa vastuunsa kansainvälisistä aserajoitusneuvotteluista myös silloin, kun se tarkoittaa että Suomen pitää itse luopua jostakin.
"Suomen kansallisesta puolustuskyvystä on tärkeä kantaa huolta, ja uskon, että saamme tämän syksyn aikana hallitukselta ja ministeriltä esitykset, joilla Suomen puolustusta modernisoidaan", Haavisto sanoi.
Hallituspuolueista erityisesti kokoomuksen rivit rakoilivat miinakysymyksessä.
Jo ennen lähetekeskustelua kokoomuksen kansanedustaja Heikki Autto ehdotti tiedotteessaan, että koko lakiesitys pitää vetää pois eduskunnasta, koska puolustusvoimien toimintakyky on muutenkin uhattuna epävarmassa taloustilanteessa.
"Suomessa jalkaväkimiinoista ei ole vaaraa siviileille, sillä meillä ei ole lainkaan miinoitettuja alueita", sopimukseen liittymistä vastustavan pääoppositiopuolue perussuomalaisten Pentti Oinonen puolestaan totesi puheenvuorossaan.
Hallitus päätti elokuussa esittää, että Suomi liittyy jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen, joka solmittiin Oslossa vuonna 1997. Sopimuksessa kielletään jalkaväkimiinojen käyttö, varastointi ja siirto sekä sitoudutaan niiden hävittämiseen vuoteen 2016 mennessä.
Suomi on 157. sopimuksen allekirjoittanut maa. Yli kolme neljäsosaa kaikista maailman maista on tällä hetkellä mukana sopimuksessa.
Tweet