Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Savupiippuja Kiinassa.
Sumua piisaa. Kiinalla riittää vielä tekemistä talouskasvun ja ympäristönsuojelun yhteensovittamisessa.

Sumua piisaa. Kiinalla riittää vielä tekemistä talouskasvun ja ympäristönsuojelun yhteensovittamisessa.

Kiina kiilaa EU:n edelle vihreässä taloudessa

17.3.2011 14.32

Noora Jussila

Kiina hakee kasvua jatkossa muun muassa uusiutuvan energian teknologioista ja sähköautoista. Siis juuri niiltä aloilta, joiden on toivottu nostavan niin Suomen kuin koko Euroopan unioninkin taantumasta.

Kiinan kansankongressi hyväksyi maanantaina uuden viisivuotissuunnitelman vuosille 2011–2015. Kyseessä on maailman suurimman saastuttajan kaikkien aikojen vihrein tulevaisuusvisio.

Viisivuotissuunnitelman kantava teema on talouskasvun ohjaaminen kestävämmälle uralle. Tämä tarkoittaa, että tavoitteena on vain seitsemän prosentin vuotuinen talouskasvu.

Euroopan kannalta kilpailuasetelmaa heikentää se, että Kiinalla on käytännössä monopoli harvinaisista maametalleista, jotka ovat keskeisiä uudessa teknologiassa.

”Meillä on pitkään ajateltu, että Kiinan kilpailuetu on halvassa kokoonpanossa, mutta yhtäkkiä kiinalaiset ovat isompia toimijoita myös aurinkopaneeleissa ja sähköautoissa, ja näyttää siltä, että me olemme häviämässä siinäkin”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin Kiinan-tutkija Mikael Mattlin.

Suunnitelman mukaan Kiina tuottaa 11,4 prosenttia energiasta ei-fossiilisilla polttoaineilla ja vähentää tuotantonsa hiili- ja energiaintensiteettiä. Tavoitteena on myös kasvattaa metsien osuutta maan pinta-alasta 12,5 miljoonaa hehtaaria vuoteen 2015 mennessä. Junaliikennettä on tarkoitus kasvattaa rakentamalla 35 000 kilometriä lisää raiteita. Tavoitteena on yhdistää kaikki yli 500 000 asukkaan kaupungit raideverkkoon.

Uuteen suunnitelmaan sisältyy myös lisäydinvoiman rakentaminen, sillä Kiinan energianälkä on valtava.

Japanin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen Kiina on pannut uudet ydinvoimahankkeet jäihin ja vaativat niiltä entistä tiukempia turvallisuusstandardeja. Reutersin haastatteleman asiantuntijan mukaan tämä ei todennäköisesti vaikuta Kiinan pitkän aikavälin suunnitelmiin ydinvoiman lisäämisestä. Suurin osa energiasta tulee kuitenkin lähivuosinakin hiilestä. Hiilen osuus Kiinan kokonaisenergiasta on noin 70 prosenttia.

”Vaikka rakennettaisiin 30 uutta ydinvoimalaa, se ei vaikuttaisi merkittävästi kokonaisenergian käyttöön. Hiilen, ydinvoiman ja uusiutuvan osuudet energiantuotannosta ovat pysyneet hämmästyttävän samana viimeiset 20 vuotta”, Mattlin sanoo.

Hänen mukaansa tavoitteilla on hyvät mahdollisuudet toteutua, sillä monet edellisten viisivuotissuunnitelmien tavoitteista on saavutettu. Ympäristöasioissa Kiinan ongelmana on, että vaikka keskushallinto haluaa panostaa ympäristöön, paikallishallinto haraa vastaan.

”Paikallishallinnon etu on, että siellä pidetään tehtaat käynnissä. Se on monen ympäristöongelman ydin.”

ilmastonmuutos  päästöt 




Viite