Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
SXC
puhtaammin. Komission mukaan autojen määrä pysyy ennallaan, mutta niiden päästöt vähentyvät minimiin.
9.3.2011 12.07
Euroopan komissio julkaisi eilen illalla uuden toimintamallinsa, jonka avulla Euroopasta saataisiin vähähiilinen vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteena on vähentää EU:n päästöjä 80–95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 tasosta.
"Tässä mallissa ollaan oltu hyvin realistisia ja se imitoi tämän päivän käytöstä. Mallissa ei odoteta, että ihmiset muuttavat käyttäytymistään ja alkavat syödä vegaaniruokaa tai luopuvat mobiliteetistä. Me lähdemme siitä, että tarjotut hyödykkeet tuotetaan tulevaisuudessa eri tavalla ja kustannustehokkaasti", sanoo EU:n ilmastorahoituksesta vastaavan yksikön varapäällikkö Elina Bardram.
Bardram korostaa, että tässä toimintamallissa ei ehdoteta ihmisten tekevän kompromisseja arjessaan, vaan suurimmat muutokset tehdään siihen mihin investoidaan. Esimerkiksi maatalouden päästöjen on laskettu pysyvän suunnilleen samoina, sillä ihmisten ei odoteta vähentävän lihansyöntiään. Mallissa ei myöskään lähdetä liikenteen vähentämisestä, vaan siitä että tulevaisuudessa liikutaan enemmän esimerkiksi sähköautoilla.
Bardramin mukaan siirtymä vähähiiliselle uralle tuo työpaikkoja. Uusiutuva energia on tuonut viimeisen viiden vuoden aikana EU:hun 300 000 uutta työpaikkaa. Uuden toimintamallin mukaan meneminen voisi tuoda 1,5 miljoonaa työpaikkaan vuoteen 2020 mennessä.
Tavoitteisiin pääseminen vaatii komission laskelmien mukaan 270 miljardin euron investoinnit vuositasolla vuosina 2010–2050. Investointeja tarvitaan uusiutuvaan energiaan ja energiansäästöön sekä tutkimus- ja kehitystyöhön.
Säästöjä on laskettu tulevan muun muassa kohenevan ilmanlaadun myötä sairauskuluista 88 miljardin euron verran. Myös öljyn ja kaasun tuontimenoissa tulee säästöjä arviolta 175–320 miljardin verran vuodessa.
"Kun nämä huomioi, eivät investoinnit tunnukaan enää niin suurilta. On älykästä rahan käyttöä, että rakennetaan omaa talouttamme sen sijaan, että maksamme öljyn tuonnista", Bardram sanoo.
ilmastonmuutos  päästöt 
Tweet