Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
22.7.2013 16.33
Tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön uudistamista vaativa kansalaisaloite on saavuttanut eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000 allekirjoituksen rajan. Viimeisen viikon aikana aloitteen allekirjoitti lähes 13 000 suomalaista.
Loppukiriä on vauhdittanut kiivas keskustelu aiheesta sosiaalisessa mediassa. It-asiantuntija Petteri Järvinen ilmoitti lauantaina blogissaan, ettei aio allekirjoittaa aloitetta.
"Aloite on lähtöisin käyttäjiltä ja edistää heidän etujaan. Siinä ei sinällään ole mitään pahaa. Tekijänoikeusjärjestöt ajavat tekijöiden etua ja lobbaavat härskisti lain jatkuvan kiristämisen puolesta. Aloite yrittää tasapainottaa tilannetta. En kuitenkaan pidä siitä, miten aloite vääntelee sanoja ja väittää parantavansa myös tekijöiden asemaa", Järvinen kirjoitti.
Hänen mukaansa käyttäjien etua pitäisi ajaa avoimesti ja reilusti, eikä piilottamalla isoja muutoksia rivien väliin. Järvinen esitti myös epäilyksensä siitä, etteivät kaikki allekirjoittajat ole lukeneet tekstiä ajatuksella loppuun asti.
Teknologiaoikeuden asiantuntija Ville Oksanen vastasi Tietokone-lehden blogissa seuraavana päivänä Järvisen kritiikkiin.
"Aloitteen keskeisin tavoite on juuri se, mitä sen otsikossa lukee: tuoda järkeä tekijänoikeusjärjestelmään. Uhkailu on hyvin huono tapa saada ihmiset noudattamaan lakeja. Sen sijaan jos ihmiset kokevat lain oikeudenmukaiseksi, sitä myös halutaan noudattaa. Tämä on tekijänoikeusaloitteen ydintavoite."
Ensimmäinen eduskunnan käsittelyyn päätynyt kansalaisaloite koski turkistarhauksen kieltämistä. Eduskunta kuitenkin kaatoi sen kesäkuussa. Myös tasa-arvoista avioliittolakia koskeva kansalaisaloite on saavuttanut 50 000 allekirjoituksen rajan, mutta siihen kerätään nimiä vielä muutaman kuukauden ajan.
digioikeudet  tekijänoikeudet 
Tweet