Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Seppo Simola.
Kirkko muuttuu. ”On tärkeää pystyä elämään muutoksen mukana ja opittava tulkitsemaan Raamatun sanomaa yhteiskuntaan sopivasti”, Seppo Simola sanoo.Iiro Törmä

Kirkko muuttuu. ”On tärkeää pystyä elämään muutoksen mukana ja opittava tulkitsemaan Raamatun sanomaa yhteiskuntaan sopivasti”, Seppo Simola sanoo.

”Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, onko kaikki ympärillämme välttämätöntä”

17.4.2014 14.23

Hannele Suojanen

Seppo Simola, olet Kirkko & Kaupunki -lehden päätoimittaja ja Helsingin evankeliluterilaisen seurakuntayhtymän viestintäjohtaja. Evankelisluterilainen kirkko on ollut vuodesta 2012 mukana ekopaastossa. Onko pääsiäinen muuttumassa ekoiluksi?

Vaikka ekopaasto on toistaiseksi ollut lähinnä kuriositeetti kirkolle, pohjimmiltaan paastossa on kyse jostain luopumisesta ja arvojärjestysten pohtimisesta. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään, onko kaikki ympärillämme välttämätöntä tai tarpeellista ja mistä olisimme valmiita ehkä luopumaan. Paasto tarjoaa tähän mahdollisuuden. Kristillisessä uskossa on lopulta kyse materialististen ajatusten vastakohdista ja näin ajateltuna pääsiäisessä on kyse aika syvällisestikin ekoilusta.

Mitä mieltä olet siitä, että kirkko on virallisesti kertonut vastustavansa nykysuunnitelmien mukaista tasa-arvoista avioliittolakia?

Koko avioliittokysymys jakaa kirkon sisällä vahvasti mielipiteitä. Kirkkohallitus on tässä tapauksessa halunnut antaa yleislausunnon, joka kuvastaa kirkon sisällä käytävää prosessia. Täytyy kuitenkin muistaa, että monet ihmiset kirkossa jatkavat kyseisestä lausunnosta huolimatta tasa-arvoisen kehityksen edistämistä. Niin kirkossa kuin yhteiskunnassa yleisestikin uusien ajatusten omaksuminen ja hyväksyminen ottaa oman aikansa.

Pelkääkö kirkko uskottavuuden murtumista, jos se muuttuu kansalaisten mielipiteiden mukana?

Ei kirkko pelkää muutosta, vaan kyse on lähinnä vanhojen asioiden tarkastelemisesta uudesta näkökulmasta. Uuden tiedon, maailmankuvan muuttumisen ja vaihtoehtoisten näkökulmien myötä on kirkonkin muututtava. Kirkolla on monisatainen historia ja totuutena pidettyjä käsityksiä on päivitettävä tähän päivään ja vallitsevaan yhteiskuntaan. On tärkeää pystyä elämään muutoksen mukana ja opittava tulkitsemaan Raamatun sanomaa yhteiskuntaan sopivasti.

Millaisen kuvan kirkko on mielestäsi antanut itsestään sosiaalisessa mediassa?

Vaikka kirkko on hyvin moninainen yhteisö, toimii se sosiaalisessa mediassa yksilöinä eikä yhtenäisenä instituutiona. Eri henkilöiden sanomisilla on erilaiset painoarvot, ja toki arkkipiispan twiitille saa helpommin julkisuutta kuin rivipapin vastaavalle. Kirkon sisällä on monenlaisia kannanottajia, ja jokainen vastaa myös sanomisistaan itse.

Olet sanonut, että seuraavien neljän vuoden aikana Kirkko & Kaupungille valitaan uusi päätoimittaja. Aiotko lopettaa kirjoittamisen?

Eläkkeelle päästyäni lopetan varmasti kirjoittamisen. Jos en siihen mennessä ehdi sanoa kaikkea sanottavaani, niin taidan jättää sanomatta.




Viite