Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
27.12.2016 5.58
Lisää luettavaa detox-harhasta
Näiden juttujen ja artikkelien avulla voi perehtyä tarkemmin siihen, miksei detox toimi.
Uusi vuosi, uusi puhdas elämä! Länsimaisessa terveyskulttuurissa elää käsitys, että meidän pitää säännöllisesti puhdistaa kehomme kuona-aineista ja muusta epäsuotavasta.
Puhdistautumisen tarve otetaan annettuna. Mediassakin monesti vain vertaillaan siihen käytettäviä menetelmiä – vaikka jotkut niistä voivat olla haitallisia tai jopa vaarallisia.
Halu osuu yhteen ympäristön tilasta koetun huolen kanssa. Kehosta halutaan häätää raskasmetalleja ja muita ympäristömyrkkyjä, hometoksiineja, lääkejäämiä, einesruoan lisäaineita tai vaikkapa loisia.
Kehon puhdistusta suositellaan usein vaikkapa joulun juhlakauden jälkeen.
Puhdistusta eli detoxia varten on tarjolla monenlaista tuotetta: smoothieita, ravintolisiä, superfoodeja, peräruiskeita, kuureja, paastoja ja jalkapohjiin kiinnitettäviä detox-laastareita. Mainostetaanpa jopa lähes 3 500 euron – lennot eivät kuulu hintaan – "puhdistusmatkaa" 24 päiväksi Intiaan.
”Detoxaamisesta” on tullut mediassa niin itsestään selvä asia, että harva tulee kysyneeksi, miten se toimii, ja onko mahdollisesti olemassa tutkimuksia, joissa puhdistusvaikutus vahvistettaisiin. Puhdistautumisen tarve otetaan annettuna ja enintään vertaillaan siihen käytettäviä menetelmiä.
Detox- ja puhdistautumisvaatimukset tuntuvat olevan osa sitä suoritusten ja itsekontrollivaatimuksien kokonaisuutta, jota etenkin naisilta 2000-luvun yhteiskunnassa vaaditaan. Sen kulttuuripsykologiset ulottuvuudet voisivat olla kiinnostava tutkimuksen aihe.
Sitäkin erikoisempaa on, että koko detox on huuhaata.
"Aivan 100-prosenttisen varma voi olla siitä että hoidot, joissa jalat laitetaan johonkin liuokseen, tai joissa syödään tai juodaan jotain puhdistumisen vuoksi, eivät toimi. Valitettavasti elimistö ei toimi sillä tavalla", sanoo ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen Helsingin yliopistosta.
Kaikilla edellä luetelluilla erilaisilla puhdistuskeinoilla onkin yksi yhteinen ominaisuus: niistä ei ole mitään hyötyä ”kehon puhdistamisen” kannalta. Kehon säännöllinen puhdistaminen ei ole tarpeen, eikä kudoksissa piileskeleviä raskasmetalleja saa pois yrttijuomilla.
Tutkimuksia detox-menetelmien toimivuudesta ei ole, eivätkä keinojen kauppiaat myöskään yleensä osaa kertoa tuotteidensa pohjalla olevan puhdistusmekanismin yksityiskohdista mitään.
Detox-tuotteita on tutkittu erittäin vähän ja silloinkin kun tutkimuksia on tehty, ne ovat olleet aivan liian pieniä tai muuten puutteellisia. Oireellista on, että tuotteiden väitetään poistavan kehosta "kuona-aineita" tai "ympäristömyrkkyjä" – mutta koskaan ei mainita mitä nämä aineet tarkkaan ottaen ovat.
Detox-huuhaassa yhdistyy useampi historiallinen ja kulttuurinen taustatekijä sekä ihmisten huoli terveydestä ja ympäristöstä. Tähän soppaan markkinamiehet ovat iskeneet kouransa. Detoxin historian tunteminen auttaa ymmärtämään tämän harha-ajatuksen syntyä.
Alussa ja pohjalla on ihmisyhteisölle hyvin ominainen toiminta. Juhlapäiviin, uskonnollisiin rituaaleihin ja siirtymäriitteihin – etenkin häihin ja aikuistumisrituaaleihin – on liittynyt puhdistautumisosuus. Usein ajatuksena on ollut kehon puhdistaminen sisäisesti ja/tai ulkoisesti. Tähän on voinut liittyä myös mielen rauhoittamista tulevaa riittiä varten.
Puhdistautumisen muoto on vaihdellut kulttuurista toiseen. Suomessa puhdistautumisen perinteinen keino on ollut sauna. Edelleenkin muun muassa joulu- ja juhannussaunalla on tällainen funktio.
Toisissa kulttuureissa puhdistaumisella on ollut rajumpiakin muotoja: esimerkiksi cherokee-intiaanit juovat rituaaleissaan pahanmakuista lientä, joka saa oksentamaan ja ripuloimaan. Kehon sisäinen puhdistaminen lienee rituaalissa pääajatuksena.
Myös paasto on hyvin laajalle levinnyt uskonnollinen riitti, joka liittyy usein puhdistaumisen ajatukseen. Paaston ominaislaatuna on henkistynyt olo, joka tosin nykytiedon mukaan johtuu ravinnonpuutteen elimistölle aiheuttamasta hälytystilasta. Tutkijat arvelevat, että ajattelun ja aistien terävöityminen ravinnon puuttuessa johtuu elimistön yrityksestä tehostaa ruoanhankintaa.
Runsaat sata vuotta sitten lääketieteen historiassa oli lyhyen aikaa vallalla teoria, jonka mukaan elimistö huonosti hoidettuna saattoi ikään kuin myrkyttää itse itsensä.
Lääketiede luopui tästä autointoksikaatio-teoriasta 1920-luvulle tultaessa, kun tutkimukset osoittivat että se ei pitänyt paikkansa. Teoria on kuitenkin elänyt hiukan jalostuneissa muodoissa uskomus- ja vaihtoehtohoitojen piirissä.
Tähän virheelliseen, sata vuotta vanhaan teoriaan perustuu osaltaan ajatus siitä, että elimistöön kertyy "kuona-aineita", jotka sitten pitää vaivalla poistaa. Monesti tämän teorian kannattajat suosivat muun muassa peräruiskeita, joista ei terveelle ihmiselle ole mitään hyötyä. Ummetuksen hoito on eri asia.
Detoxin "välttämättömyyttä" on perusteltu myös ajatuksella, että maksa ja myös munuaiset toimisivat kuin siivilät eli myrkyt kasautuisivat näihin elimistön omiin puhdistuslaitoksiin. Näin ei kuitenkaan tapahdu: maksa ja munuaiset ovat pikemminkin tehtaita, jossa jätteitä prosessoidaan. Jätteet muuttuvat niissä muotoon, jossa elimistö voi poistaa ne helposti.
Viime vuosikymmenet ovat lisänneet kehosta puhdistettavien pahojen aineiden listaan muun muassa elohopeaa, lisäaineita tai ympäristön kemikaaleja.
Monet ympäristömyrkyt todellakin kertyvät ihmiseen. Niitä ei kuitenkaan ole helppo poistaa. Aineet ovat usein rasvaliukoisia.
"Elimistö pystyy käsittelemään joitakin rasvaliukoisia aineita muuttamalla ne vesiliukoisiksi. Mutta se on yhdistekohtaista. Esimerkiksi tunnettua ympäristömyrkkyä DDT:tä elimistö ei kykene muuntamaan. Se kertyy rasvakudoksiin ja irtoaa sieltä hiljalleen elimistöön tuhoa tekemään", Marja Mutanen selittää.
"Myrkyn tekee annos. Esimerkiksi välttämätön A-vitamiini on DDT:n tapaan rasvaliukoinen aine. Jos A-vitamiinia saa ravinnostaan tai lisänä runsaasti enemmän kuin tarvitsee, sitä voi kertyä vaarallisia määriä kehoon."
Ihmiset yrittävät poistaa kehostaan myös asioita, jotka eivät sinne kerry tai joita kertyy niin pieniä määriä, ettei sillä ole merkitystä. Taitavat markkinoijat väittävät, että ruokien lisäaineet tai vuosien takaiset lääkekuurit aiheuttaisivat jäämiä kehoon, joita sitten pitäisi poistaa smoothieilla tai ihmekapseleilla. Todellisuudessa tällaiset aineet ovat yleensä poistuneet kehosta jo aikapäiviä sitten.
Suurin osa detox-tuotteista on vaarattomia, ja jotkut jopa terveellisiä. Detoxina on kuitenkin markkinoitu aineita ja hoitokeinoja, jotka ovat terveydelle vaarallisia. Myrkyllistä ja syövyttävää klooridioksidia myytiin Suomessakin MMS-ihmeaineen nimellä nimenomaan haitallisten asioiden poistoon kehosta. Samoin vetyperoksidia on myyty sisäisesti käytettäväksi.
Maailmalla on raportoitu kuolemantapauksia, jotka ovat liittyneet kahviperäruiskeisiin. Kyllä, ihmisille markkinoidaan puhdistushoitoa, joka tapahtuu ruiskuttamalla peräsuoleen puoli litraa laadukasta tummapaahtoista kahvia.
Monien detox-hoitojen pohjalla on oikea ajatus maksasta ja munuaista elimistön puhtaanapitolaitoksina.
Esimerkiksi maksan toiminnan "tukeminen" käyttämällä epämääräisiä yrttivalmisteita saattaa kuitenkin olla vaarallista. Monet kasvit sisältävät aineita, jotka voivat vaikuttaa maksan toimintaan, esimerkiksi nopeuttaa tai hidastaa sitä. Tämän vuoksi esimerkiksi syöpää sairastavia kehotetaan neuvottelemaan vaihtoehtohoidoista lääkärinsä kanssa. Jotkin valmisteet saattavat nopeuttaa maksan toimintaa niin, että se pilkkoo syöpälääkkeet ennen kuin ne ehtivät vaikuttaa kasvaimeen.
Pahimmillaan detox-hoidot tarjoavat vaarallista ja kallista hoitoa ongelmaan, jota ei ole olemassa.
Puhdistautuminen epäilemättä palvelee syvää inhimillistä tarvetta. Muuten ilmiötä ei esiintyisi kaikkialla maapallolla koko historian ajalla. Ehkä meidän on ajoittain pysäytettävä normaali ruokailujärjestyksemme ja käännettävä se jopa nurin. Tällaisesta pysähdyksestä voi epäilemättä seurata hyvänolon ja elämänhallinnan tunnetta.
Mitään järkeä ei kuitenkaan ole yhdenkään lantin laittamisessa detox-tuotteeseen.
Puhdistautumista voi harrastaa halvalla tai ilmaiseksi: Syö kerrankin viikko ruokasuositusten mukaan. Juo vettä, se auttaa munuaisia. Jos haluat vähentää myrkkyjen määrää kehossasi, älä laita niitä sinne. Älä tupakoi, vähennä alkoholinkulutusta tai lopeta se kokonaan, tarkkaile kahvin- ja teenkulutuksen määrääsi. Joillekin ruoka-aineille, kuten Itämeren rasvaisille kaloille, on annettu syöntirajoituksia ympäristömyrkkyjen vuoksi. Noudata niitä.
Jos haluat kokea muinaissuomalaisen henkisen puhdistautumisrituaalin, käy saunassa.
Lisää luettavaa detox-harhasta
Näiden juttujen ja artikkelien avulla voi perehtyä tarkemmin siihen, miksei detox toimi.