Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Internet sairautena

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Taneli Heikka vuorottelee palstalla mediakriitikko Kaino Riesun kanssa, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä.

Mediapyövelit mestaavat sopuleita. Taneli Heikka vuorottelee palstalla mediakriitikko Kaino Riesun kanssa, joka käyttää koston pelossa nimimerkkiä.

21.3.2011

Taneli Heikka

Japanin katastrofissa viranomaistehtäviä siirrettiin Twitteriin ja Facebookiin. Ulkoministeriö teki näin hallitusti ja fiksusti, Säteilyturvakeskus pakon edessä ja paniikissa.

Samanaikaisesti oli hauska seurata, kun suomalainen vanha media pyöritti levyä orjuuttavasta ja onnettomuutta levittävästä netistä.

”Internet, sosiaalinen media ja etenkin Facebook on saanut monet vähiintäänkin koukkuun”, kertoi Akuutti (TV2 15.3.).

Ohjelma kertoi toiminnallisista riippuvuuksista, kuten seksi- ja nettiriippuvuudesta, jotka tuhoavat elämää. Myös Helsingin Sanomat tutki sosiaalista mediaa tiedejutussaan ”Mitä Facebook tekee meille?” (8.3.)

Lehti kysyi ja vastasi: Aiheuttaako se syömishäiriöitä? Kyllä. Tarjoaako se elämän, jota haluamme elää? Ei. Löytääkö sisäänpäin kääntynyt sieltä ystäviä? Ei.

Kiintoisaa. Kysymyksillä olisi enemmän uskottavuutta, jos vanha media kysyisi näitä kysymyksiä omista tuotteistaan.

”Päivä ei ala ilman lehteä”, sanoo moni. Jostain syystä tämä ei ole addiktio, paitsi että jos lehti ei tule, tilaajapalvelun linjat täyttyvät vieroitusoireisista ihmisistä.

TV:n ääreen linnoittaudutaan joka ilta. Tämäkään ei ole addiktio, paitsi että jos televisio on rikki, koko perhe menee pitkin seiniä.

Vanha media on vieläkin niin järkyttynyt internetistä kilpailijana, että sille on jäänyt päälle levy netistä sairautena. Riippuvuus omista tuotteista on sivistystä.

Aiheuttavatko aikakauslehdet syömishäiriöitä? Todennäköisesti. Tarjoaako sanomalehti meille elämän, jota haluamme elää? Ei. Onko Facebook oikotie onneen? Mikä ihmeen kysymys tuo on? Onko televisio?

Tuskin kukaan on väittänyt, että Facebook olisi oikotie onneen. Siihen nähden suomalainen vanha media on nähnyt hämmästyttävän määrän vaivaa todistaakseen, että se ei sitä ole, ja että sen lisäksi se aiheuttaa paljon muutakin onnettomuutta, kuten suupielten nykimistä, likinäköä ja karvojen kasvua kämmeniin.

Vielä enemmän uskottavuutta Hesarin kysymyksillä olisi, ellei niiden takana olisi linja. Olen seurannut suomalaista kirjoittelua sosiaalisesta mediasta puolitoista vuotta. Sinä aikana ei ole kirjoitettu juttua, jossa sosiaalista mediaa tarkasteltaisiin vakavana yhteiskunnallisena ilmiönä ja elämäntavan muutoksena, joka koskettaa puolta Suomen kansasta.

Sen sijaan, että vanhat mediat väheksyvät meitä pohtimalla, ”mitä Facebook tekee meille”, joku voisi julkaista jutun ”Mitä me teemme Facebookissa”.

Kirjoittaja on viestintäyrittäjä ja toimittaja. Kirjoitus on julkaistu alunperin 18. maaliskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.





Viite