Lanttusupikkaat
3.4.2008 11.44
Saara Törmä
Lanttusupikkaat ovat perinneruokaa. Jos hyljeksit lanttulaatikkoa, et ehkä pidä lanttusupikkaistakaan, mutta minä rakastan molempia!
Noin 16 piirasta
Täyte
- kilo lanttua
- 50 g voita tai margariinia
- 1 1/2 tl suolaa
- 1/2 dl siirappia
- 1/4 tl jauhettua valkopippuria
- 2 rkl vehnäjauhoja
Taikina
- 1 1/2 dl vettä
- 1/2 tl suolaa
- 2 dl ruisjauhoja
- 1 1/2 dl vehnäjauhoja
Voiteluun
- 1 dl lanttujen keitinlientä
- 25 g voita tai margariinia
- Tee täyte. Kuori lantut, paloittele ne ja keitä kypsiksi. Kaada desi keitinlientä talteen ja survo lantut perunasurvimella. Lisää rasva, suola, siirappi, valkopippuri ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseksi.
- Tee kuoritaikina. Mittaa kulhoon vesi ja sekoita joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.
- Ripottele pöydälle ruisjauhoja ja kaavi taikina kulhosta pöydälle. Muotoile taikinasta pötkö ja jaa se noin 16 osaan. Ota yksi paloista kerrallaan käsittelyyn. Pyöritä pala ensin palloksi. Painele pallosta sormin pieni lettu. Kaulitse lettu soikioksi.
- Nosta soikion toiselle puoliskolle muutama lusikallinen lanttutäytettä, voitele soikion reunat vedellä ja käännä toinen puoli kanneksi. Tästä tulee puolikuun muotoinen piiras. Painele reunat tiiviisti yhteen.
- Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Tee loput supikkaat samaan tapaan ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Paista supikkaita noin 15 minuuttia.
- Supikkaiden paistuessa sulata kattilassa rasva. Sekoita joukkoon lanttujen keitinlientä. Voitele seoksella valmiit supikkaat.
- Peittele kuumat supikkaat liinan alle ja anna niiden hautua vielä tunti ennen syöntiä.