Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Citykarhu tunkiolla

Jukka Nikulainen

Karhu-tuolit.
Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

Dyykkijä Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

8.1.2013

Jukka Nikulainen

Roskislöydöt-blogi jatkaa vielä tällä viikolla huonekalulinjalla. Nyt esittelen kotimaisen klassikkon.

Toisin kuin kuukausi sitten esiteltyjä jakkaroita, kuvan työtuolin kaltaisia istuimia löytää harvoin. Nekin oli hylätty taloyhtiön jätelavalle, josta pelastimme ne olohuoneeseemme.

Tuolit oli viskattu muun jätteen päälle. Pienen tarkastelun jälkeen selvisi, että ne olivat päällisin puolin ehjiä. Lyhyt koeistuminen varmisti sen, että tuolit oli otettava mukaan.

Helsinkiläinen Kirjopuu Oy valmisti Karhu-merkkisiä työtuoleja 1950- ja 60-luvuilla. Tuolien istuinosa on tehty puusta ja selkänoja taivutetusta viilusta. Karhuja on valmistettu erilaisilla puisilla ja metallisilla jaloilla, mutta istuinosa on aina samankaltainen. Pohjan leima varmisti tuolimme mallinumeron: N:o 65. Samankaltainen on näytteillä esimerkiksi työväenmuseo Werstaassa Tampereella.

Kieltämättä metallisia tuoleja kotiin raahatessa tuli hiki, mutta ne olivat mielestäni vaivannäön arvoisia. Kirjoitan tätäkin blogia vielä ehjässä tuolissa istuen. Toisen tuolimme istuinosa oli nimittäin alunperinkin hieman vioittunut. Se halkesi melkein kahtia, kun istuin tuolin reunalle huolimattomasti. Koska se on tehty puusta, uuden tekeminen vaatii vain vähän vannesahaa ja oikohöylää.

Aion tehdä uuden istuimen erään antikvariaatin tarpeettomaksi jääneen kirjahyllyn liimapuisesta tasosta. Kuinkahan montaa muovista muotijakkaraa tai tusinatuolia viitsii – tai edes voi – korjata jonkin osan hajoamisen jälkeen?





Viite